niedziela, 4 grudnia 2011

Czekoladowo - kwaśny tort urodzinowy.


Jakiś czas temu dostałam dość trudne zadanie. Mianowicie wykonać tort czekoladowy, lecz nie za słodki
 i z kwaśną masą, no i obowiązkowo miały być mandarynki. Szukałam i szukałam, aż wpadłam na Lemon Curd, które chodziło za mną od dawna. W ten sposób powstało Czekoladowe ciacho z masą z Lemon curd. Ciasto jest wilgotne, lekkie. Smak...intrygujący ;) Dla wielbicieli cytryn. 

Pierwszym etapem mojej pracy było wykonanie Lemon curd. Przepis na nie naprawdę nie jest trudny.
Ja wzorowałam się na Dorocie z blogu Moje Wypieki.

Lemon curd:

Składniki:
5 cytryn (otarta skórka oraz wyciśnięty sok)
3 żółtka
3 jaja
150 g cukru drobnego do wypieków
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej ( czubate łyżki)
2 łyżki oliwy
1 słoik pojemności ok. 500-600 ml

Na początku myjemy do czysta cytryny i oblewamy je gorącą wodą. Po wystudzeniu ocieramy na tarce
 z nich skórkę. Wyciskamy sok. Wszystkie składniki oprócz oliwy umieszczamy w garnuszku (polecam rondelek z grubszym, albo podwójnym dnem) i mieszamy rózgą tak, aby nie było grudek. Gotujemy około 2-4 min na małym ogniu ciągle mieszając. Po tym czasie masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Jeśli jednak pojawią się grudki, polecałabym zmiksowanie masy przez chwilkę blenderem.
Kolejno dodajemy olej, mieszamy do uzyskania jednolitej masy i gotujemy ponownie przez około 2 minuty. Po tym czasie przekładamy masę do uprzednio umytego i wyparzonego słoika. Pozostawiamy
 do wystygnięcia. Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.

Następnym krokiem jest upieczenie biszkopta. Ja od bardzo dawna używam tego o to przepisu:
Składniki:
6 jaj
1 szklanka cukru drobnego
1 szklanka  mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
2-3 czubate łyżki kakao
2 łyżki oliwy

Żółtko oddzielamy od białka. Białka ubijamy  na sztywno z połową cukru. W drugiej misce ubijamy żółtka
 z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę ( aż osiągną jak najjaśniejszy, prawie biały kolor). Kakao, proszek do pieczenia i mąkę przesiewam. Ubite białka dodaję do masy z żółtek i delikatnie łyżką je mieszam. Staram się mieszać ruchem eliptycznym w pionie - łyżką od dna "zagarniam" żółtka
i delikatnie mieszam je z białkami na górze. W ten sposób "napowietrzamy" masę żółtkową i dodajemy
 jej lekkości i puszystości. Następnie delikatnie wsypujemy dwie łyżki mąki wymieszanej z kakao
i mieszamy ręcznie łyżką do uzyskania jednolitego koloru masy. Powtarzamy ten krok z całą mąką.
Na końcu dodajemy oliwę i mieszamy. Dół tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zakładam obręcz, którą smaruję cieniutką warstewką margaryny lub masła. Przekładam delikatnie masę. Piekę w piekarniku nagrzanym do 150 st C w termoobiegu przez około 30 min. Przy braku termoobiegu polecam temp. +/- 180 st C. Wyznaję zasadę, że lepiej nastawić na ciut mniejszą temperaturę i piec dłużej, niż przypalić wierzch ciasta. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i z wysokości około 30-40 cm upuszczamy
na podłogę, po czym wkładamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. 
Ostudzone ciasto tniemy na 2-3 blaty.

Masa cytrynowa:
250 g mascarpone
200 g Lemon Curd

Mascarpone miksujemy chwilę w misce. następnie po łyżeczce dodajemy Lemon curd. Ucieramy masę na gładko. Wstawiamy na chwilę do lodówki.

Poncz do nawilżenia ciasta stosujemy wg. uznania. Ja zazwyczaj stosuję takie z domieszką alkoholu. Może to być też mocno zaparzona i wystudzona herbata lub kawa. 

Następnie przekładamy:
ciasto
połowa kremu
ciasto
druga połowa kremu
2 mandarynki (każda cząstka przekrojona na pół)
ciasto

Każdą warstwę ciasta nawilżamy ponczem.
Schładzamy ciasto w lodówce ( najlepiej jest wstawić je na całą noc).
Następnego dnia przyozdabiamy je wg. upodobania.
Ja wybrałam polewę czekoladową.
Składniki:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
3 łyżki słodkiej śmietanki 30%

Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nakładamy na schłodzone ciasto, wtedy czekolada nie spływa, tylko szybciej zastyga na cieście.

Ozdabiamy dowolnie.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz