piątek, 23 grudnia 2011

Piernikowo ;)

Dzisiaj post pachnący piernikiem. Upieczony, wystudzony, oblany polewą czekoladową (mniam!) oraz przyozdobiony. Bardzo szybki i łatwy piernik nie wymagający specjalnych umiejętności kulinarnych. Podstawową jego zaletą jest to, że od razu po upieczeniu jest mięciutki i gotowy do zjedzenia ( nie musi leżeć i "dojrzewać" ).
Składniki:
1 szklanka miodu
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki pszennej
4 jaja (osobno białka i żółtka)
100 g masła
2 opakowania przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżki sody oczyszczonej
2 łyżki karmelu
1 łyżka kakao ciemnego
ew. bakalie

Aby otrzymać karmel na patelni upalamy dwie łyżki cukru (zalecam mieszanie cukru, gdyż ma tendencję do szybkiego przypalania się). Następnie miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon i karmel umieszczamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy razem przez około 2 minuty. Masę studzimy.Mąkę przesiewamy i łączymy z kakao oraz sodą oczyszczoną. Do wystudzonej masy dodajemy kolejno mleko, żółtka i mieszankę mąki, kakao i sody. Każdy kolejny składnik dodajmy dopiero po dokładnym wymieszaniu składnika poprzedniego. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i na sam koniec delikatnie, łyżką mieszamy je z masą. Staramy się jak najbardziej napowietrzyć nasz piernik. Można dodać bakalie.

Ciasto przekładamy do 1 dużej formy albo dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
[Ja wyłożyłam do jednej dużej formy oraz 3 małych "babeczkowych" foremek]. Pieczemy około 45 minut w temp. 150-170 st C. Po wystudzeniu możemy piernik przełożyć powidłami.
[ Powidła polecam wykonać wg.katOsu czyli wymieszać je z galaretką morelową].

Polewa czekoladowa:

1 tabliczka czekolady [polecam gorzką ^^]
40 g masła

Masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do połączenia w jednolitą masę. Nakładamy na ciasto wg uznania.


Ozdabiamy wg. uznania ;). Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mniam! Wygląda przepysznie ;) Pozdrawiam i zapraszam do mnie, będzie mi miło, jak wpadniesz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam naprawdę dobry ;D

    OdpowiedzUsuń